De Maere is voor veel Enschedeërs een begrip. De, in 1922 gebouwde, Hogere Textielschool is een karakteristiek pand binnen de singels van Enschede. Met het verdwijnen van de textielindustrie verdween ook het onderwijs en leegstand volgde.

De geplande sloop werd voorkomen door de oprichting van Expertex, het Twents Textiel- en Confectiecentrum. Expertex was een bundeling van instellingen die verbonden waren aan de textielindustrie, waaronder de hogeschool Saxion, het ROC van Twente en het textiel onderzoeksinstituut TNO Textiel. Tegenwoordig is alleen nog het ROC in De Maere gevestigd met de afdelingen Mode, Media en Vormgeving.

Nu, eind 2020, heeft De Maere, na een grootste interne verbouwing door Koopmans Bouwservice uit Enschede, een zeer bijzondere vloer in de diverse lokalen van haar pand liggen. Een designgietvloer naar een digitaal ontwerp van Thea Kruders designer bij Uzin Utz Nederland. Qlick Technofloor heeft in opdracht van Koopmans Bouwservice BV, dit creatieve, maar ook zeer uitermate arbeidsintensieve vakwerk uitgevoerd. Samen met leverancier Uzin Utz heeft Daniel Verheij van Qlick Technofloor gekeken naar de beste materialen, het mooiste ontwerp en de beste uitvoerbaarheid van deze bijzondere gietvloeren.

 

  • de-maere

‘Verheij: pure vakmanschap van het hele team. Het gieten van zo’n bijzondere vloer vereist veel ervaring, niet alleen van ons team, maar ook van onze fabrikant. Wij zijn dan ook zeer blij met de nauwe samenwerking met Uzin Utz. Samen hebben we gewerkt aan een prachtig eindresultaat’.

De basis van het ontwerp is een betonlook gietvloer in een taupe kleur waarin diverse organische vormen in een warm grijze kleur zijn gegoten. Het ontwerp is eerst in zijn geheel uitgetekend op de voorbewerkte vloeren, waarna het precisiegieten met de diverse kleuren volgde. De vormen zijn gemarkeerd door het uit de hand gieten van 2 lijnen in een donkere grijs en katoenwit, wat het geheel een bijzonder en speels geheel maakt. Door het handwerk en de expertise van Qlick Technofloor is de vloer een knap staaltje werk en zeer uniek in zijn soort. Een vloer die past bij het onderwijs in de creatieve sector en, ondanks zijn moderne karakter, zeer goed aansluit bij het monumentale pand. Een pand waar het ROC van Twente trots op mag zijn.